Νέα / Ανακοινώσεις

Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις!

Ενδεικτικά Έργα

Συνεργάτες

Θέρμανση

Οι κύριες  μορφές θέρμανσης είναι δύο: η τοπική θέρμανση και η κεντρική θέρμανση. Η τοπική θέρμανση παράγει και αποδίδει τη θέρμανση σ’ ένα σημείο μέσα στο χώρο (τζάκια, θερμάστρες), ενώ η κεντρική θέρμανση παράγει τη θερμότητα σε διαφορετικό σημείο, τη μεταφέρει και την αποδίδει στους χώρους, μέσα από θερμαντικά σώματα ή σώματα καλοριφέρ. Τα μέσα που μεταφέρουν τη θερμότητα είναι ρευστά, με ιδιαίτερα θερμοδυναμικά χαρακτηριστικά, ικανά γι’ αυτή τη χρήση. Αυτό είναι το νερό, ο αέρας και ο ατμός. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται το νερό στα περισσότερα συστήματα κεντρικής θέρμανσης.

Η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης αποτελεί το σύνολο των μηχανών, συσκευών, οργάνων και εξαρτημάτων κατάλληλα συνδεδεμένων και εγκατεστημένων σε κτίρια, με σκοπό τη θέρμανσή τους. Οι κεντρικές θερμάνσεις τοποθετούνται σε σπίτια, χώρους εργασίας, άθλησης, διασκέδασης κ.λπ.

Η κεντρική θέρμανση συγκροτείται από διάφορα μέρη:

  1. Το τμήμα παραγωγής θερμότητας
  2. Το τμήμα διανομής της θερμότητας
  3. Το τμήμα απόδοσης θέρμανσης στους χώρους
  4. Τα όργανα και οι αυτοματισμοί
  5. Η αποθήκη καυσίμων
  6. Η καμινάδα

Η αυτόνομη θέρμανση στην ουσία είναι το σύστημα αυτοματισμού που εγκαθίσταται σε συστήματα θέρμανσης. Αυτό επιτρέπει την ανεξάρτητη λειτουργία τμημάτων σε μια κεντρική θέρμανση. Απαιτεί μελέτη θέρμανσης με ξεχωριστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, που γίνεται από ειδικό τεχνίτη-ηλεκτρολόγο.

Μια αυτονομία θέρμανσης αποτελείται από τα παρακάτω όργανα και συσκευές:

  1. Τους  θερμοστάτες χώρου, που ελέγχουν τη θερμοκρασία χώρου
  2. Τις ηλεκτροβάνες αυτονομίας, που επιτρέπουν ή διακόπτουν, ανάλογα με την εντολή που δέχονται, την δίοδο του θερμού νερού στα θερμαντικά σώματα χώρου
  3. Τον κεντρικό δείκτη εντολών, την ηλεκτρονική συσκευή δηλαδή που αναλύει τις εντολές
  4. Τους ωρομετρητές, που καταγράφουν για κάθε χώρο ξεχωριστά, τις ώρες λειτουργίας, για να γίνεται με δίκαιο τρόπο η χρέωση του καταναλωτή. Τελευταία χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικοί θερμιδομετρητές, που καταγράφουν αυτόματα το θερμικό φορτίο (θερμίδες) που κατανάλωσε κάθε χώρος.

Η αυτόνομη θέρμανση προσφέρει άνεση, ελεύθερη επιλογή του χρόνου θέρμανσης κάθε χώρου και οικονομία στη λειτουργία της εγκατάστασης. Η αυτονομία απαιτεί κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Εφαρμόζεται κυρίως στη μονοσωλήνια και ενδοδαπέδια θέρμανση.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι για ψύξη – θέρμανση είναι μια μορφή κεντρικής θέρμανσης και ψύξης που επιτυγχάνει εσωτερικό έλεγχο κλίματος για θερμική άνεση με αγωγή, ακτινοβολία και συναγωγή. Οι όροι ακτινοβολία θέρμανσης και ακτινοβολία ψύξης χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την έννοια της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, επειδή η ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό μερίδιο από την αποδιδόμενη θερμική άνεση. Η ενδοδαπέδια λύση στοχεύει στη θέρμανση σπιτιού με χαμηλό μακροχρόνιο κόστος.

Πως θα κάνετε τη θέρμανση του σπιτιού σας πιο αποτελεσματική και λιγότερο ακριβή;

Περισσότερη από τη μισή ενέργεια που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας σπαταλιέται χωρίς αποτέλεσμα. Κύρια αιτία είναι η κακή θέρμανση και ψύξη και η αντιμετώπιση μπορεί να είναι απλή και φθηνή. Πως μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να κάνουμε τη θέρμανση του σπιτιού μας πιο αποτελεσματική και λιγότερο ακριβή; Υπάρχουν βέβαια πολλές δυνατότητες που μπορούμε να ενσωματώσουμε αν το σπίτι μας βρίσκεται στη φάση της κατασκευής ή αν σχεδιάζουμε σημαντικές ανακατασκευές. Οι ιδέες που ακολουθούν είναι απλές και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε μόνοι μας χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

  • Χαμηλώστε το θερμοστάτη

Εάν έχετε τη δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης χαμηλώστε το θερμοστάτη κατά 1-2 βαθμούς. Η υπερβολική θέρμανση ξηραίνει τον αέρα, δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά και μας κάνει πιο ευαίσθητους σε κρυολογήματα. Μειώνοντας κατά ένα βαθμό το θερμοστάτη μειώνουμε το κόστος θέρμανσης κατά 5-8% και αποφεύγουμε την υπνιλία.

  • Ελέγχουμε τα ρεύματα αέρα

Το κλείσιμο των ρευμάτων αέρα είναι η βελτίωση που εξοικονομεί την περισσότερη ενέργεια με την μικρότερη δαπάνη. Ελέγξτε γύρω από τα παράθυρα και εξωτερικές πόρτες, τρύπες από κλιματιστικά, εξαερισμό τζακιού. Μπορείτε εύκολα να κλείσετε τις περισσότερες τέτοιες τρύπες διαρροής με σιλικόνη από την εξωτερική πλευρά του σπιτιού.

  • Μόνωση γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα

Μπορείτε να σταματήσετε τις διαρροές της θερμότητας τοποθετώντας την αυτοκόλλητη ταινία από αφρολέξ. Για πιο μόνιμη λύση, μπορείτε να βιδώσετε στο κάτω μέρος της εξώθυρας την ειδική λωρίδα από ελαστικό.

  • Κουρτίνες

Η χρήση τους μειώνει και  την υγροποίηση ατμών στην εσωτερική πλευρά των τζαμιών (γιατί ο αέρας ανάμεσα στις κουρτίνες και το τζάμι είναι πιο κρύος απ’ ότι το υπόλοιπο σπίτι).

  • Χαλιά

Στρώνοντας το σπίτι με χαλιά ή μοκέτες αποφεύγουμε τις απώλειες θερμότητος από το δάπεδο.

  • Σώματα καλοριφέρ

Μην αποκλείετε τα θερμαντικά σώματα πίσω από έπιπλα. Τοποθετήστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο στην πίσω τους πλευρά (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο). Αυτό βοηθά να αντανακλάται η θερμότητα προς το δωμάτιο.

  • Ανεμιστήρας οροφής

Αν και συνήθως χρησιμοποιούμε τον ανεμιστήρα οροφής για δροσιά το καλοκαίρι, μπορεί να μας βοηθήσει και με τη θέρμανση το χειμώνα. Η περισσότερη από τη θερμότητα που εκλύεται από τα θερμαντικά σώματα ανεβαίνει στην οροφή και σιγά σιγά χάνεται στο ταβάνι και στους τοίχους. Εάν έχετε ανεμιστήρες οροφής στο σπίτι ελέγξτε αν είναι αναστρέψιμοι. Το χειμώνα οι λεπίδες πρέπει να περιφέρονται κατά τη φορά του ωρολογίου. Η ανάστροφη κίνηση στέλνει το ζεστό αέρα από την οροφή προς τα κάτω. Χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη ισχύ του ανεμιστήρα ώστε να μη δημιουργηθεί ρεύμα αέρα και χαμηλώστε το θερμοστάτη σας.

  • Προγραμματιζόμενος θερμοστάτης

Μπορείτε να πετύχετε 10% μείωση στην ετήσια κατανάλωση καυσίμου εάν μειώσετε κατά 10-15% για 8 ώρες τη νύχτα το θερμοστάτη σας. Τα ο κόστος εγκατάστασης του προγραμματιζόμενου θερμοστάτη θα αποσβέσει από την οικονομία στην ενέργεια.

  • Θερμοσίφωνας

Η καλύτερη λύση για τη θέρμανση του νερού είναι βεβαίως η ηλιακή θέρμανση. Όταν χρειαζόμαστε συνεχώς παροχή ζεστού νερού και δεν είναι δυνατόν να ανάβουμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για λίγη μόνο ώρα κάθε μέρα, ίσως θα πρέπει να ερευνήσουμε τη λύση του θερμοσίφωνα χωρίς δεξαμενή. Ο θερμοσίφωνας χωρίς δεξαμενή (ταχυθερμοσίφωνας) μπορεί να θερμαίνει ως 700 λίτρα νερό την ώρα. Ο τύπος αυτός θερμοσίφωνα δεν έχει δεξαμενή αποθήκευσης του ζεστού νερού, αλλά θερμαίνει το νερό καθώς αυτό καταναλώνεται. Έτσι αποφεύγουμε απώλειες ενέργειας κατά 3-4% κάθε ώρα. Ακόμα καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.

  • Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνά σας

Αν ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα είναι ρυθμισμένος σε υψηλή θερμοκρασία δημιουργείται θερμορύπανση του περιβάλλοντος, ενώ κινδυνεύετε, εκτός από φουσκωμένους λογαριασμούς, και από εγκαύματα. Ειδικά για τα παιδιά, η υψηλή θερμοκρασία του θερμοσίφωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ρυθμίστε τη ώστε να μην ξεπερνά του 50 βαθμούς Κελσίου.

  • Μόνωση των αγωγών

Μονώστε κάθε εξωτερικό σωλήνα ύδρευσης και θέρμανσης με ειδικό αφρολέξ. Όταν το νερό φθάνει στο θερμοσίφωνά σας πολύ κρύο, ο θερμοσίφωνας καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια για να ζεστάνει στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Εκτός από το κέρδος σε ενέργεια, αποφεύγετε και τον κίνδυνο να σπάσουν οι σωλήνες από την παγωνιά.

  • Τζάκι με γκάζι;

Αν είστε από τους τυχερούς που θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου, μπορεί τε να εγκαταστήσετε τζάκι φυσικού αερίου. Είναι πιο καθαρό, πιο πρακτικό, πιο οικονομικό και ζεσταίνει πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο τζάκι με ξύλα.